daker-dk-06

Avbruddsfri strømforsyning med en bypassbryter

Alle bedrifter trenger en avbruddsfri strømforsyning (UPS) for å beskytte datautstyr og viktige data. Og alle disse UPS’en trenger i realiteten en omveismater eller vedlikeholds bypassbryter som vi velger å fortsette å kalle det. Denne bypassbryteren er en viktig del av systemet. Fordi den er nødvendig for å utføre rutinemessig vedlikehold eller service på et UPS-system uten å gjøre lasten strømløs. Uten denne, vil man måtte stenge ned strømmen til tilkoplet utstyret for å gjøre vedlikehold eller service.

Det er flere grunner til at UPS-systemet trenger vedlikehold. Rutinemessig vedlikehold sikrer at installert UPS fungerer optimalt, at man kan stole på at batteriene ikke har lekkasjer og er fulladet. Man vil også måtte skifte ut batteriet fra tid til annen. Og noen ganger så hender det til og med at selve UPS’en trenger en service .

En vedlikeholds bypassbryter er utformet i så måte at den fører strømmen direkte fra nettet til PDU’en eller til lasten utenom UPS-systemet. Ved å gjøre dette, kan de ansatte fortsette arbeidet i bedriften som normalt samtidig som UPS-systemet vedlikeholdes, blir reparert eller i verste fall fysisk byttet ut. Alt dette uten å gjøre lasten strømløs i det hele tatt.

Det er to hovedtyper bypassbrytere forbundet med en Online UPS : den statiske og den eksterne manuelle. På en større 3-fase UPS har vi 3 stk. Statisk, manuell og ekstern manuell…hvor da den sistnevnte er den bryteren vi snakker om i denne artikkelen. Den statiske bryteren er innebygd. Det gjør at lasten forsynes rett fra strømnettet ved for eksempel en overlast eller annen intern feil i UPS. En vedlikeholds bypassbryter kan bygges inn. Men en eksternt bypass er å foretrekke for å gi en elektrisk isolering i forbindelse med en service og/eller et vedlikehold.

Ikke alle UPSer har en bypassbryter 

Merk at en Offline og Line Interactive UPS ikke har noen statisk bypass innebygget og at en overlast på disse enhetene vil kjøre UPS’en ned og gjøre lasten strømløs. Husk derfor å enten overdimensjoner litt, eller pass på at du ikke får overlast J. Da slår nemmelig UPS’en seg av…kun for å beskytte seg selv. Men, en rimelig Offline UPS til under tusenlappen SKAL IKKE beskytte kritisk last og trenger i så måte heller ingen egen manuell, ekstern bypassbryter.

Ta derfor dette i betraktning samtidig som du vurderer innkjøp av en UPS. Det finnes forskjellig type bypassbryter avhengig av type UPS. Både størrelse på UPS samt 1-fase eller 3-fase er elementer som må være med i evt forespørsel.

Vårt råd er i alle fall… invester ikke i en UPS uten å vurdere å en vedlikeholds bypassbryter samtidig. Denne kan spare deg eller din bedrift for mye…veldig mye (av alt)