Lyn og torden

Med fare for å gjenta seg selv, så erfarer vi nok en gang at sommer og sol også betyr lyn og torden slik vi har opplevd over store deler av landet de siste dagene. Dette er derfor en god tid (eller kanskje litt for sent) til å reflektere over hvilken grad av beskyttelse mot overspenninger, underspenninger, korte og ikke minst lange strømbrudd man har i forbindelse med viktige laster. Det være seg enten på jobb eller i hjemmet.

Hjemme

I et hjemmemiljø, bør all viktig elektronikk kobles via et overspenningsvern (helst ikke en slik liten duppedings!). I tillegg bør telefonlinjer, kabel-TV og internett-tilkoblinger også beskyttes via et overspenningsvern. Sistnevnte for å beskytte enheter tilkoplet dette nettet. For de viktigste komponentene – datamaskiner, nettverk maskinvare, sikkerhetssystemer, backup-disker, spillkonsoller eller andre enheter som kan bli skadet av strømsvingninger. Anbefales absolutt en mindre avbruddsfri strømforsyning (UPS). Dette gir en mulighet til å kontrollert slå av enheter. I stedet for å la et evt strømbrudd etter et lynnedslag ta seg av den oppgaven.

I en bedrift

I et forretningsmiljø, er en UPS mer kritisk. Batteri backup er viktig for kritiske enheter som servere, NAS-enheter, disker, svitsjer, rutere, brannmurer, produksjonssystemer osv. All virksomhetskritisk utstyr bør altså beskyttes av en UPS. Og ikke bare et overspenningsvern. Enheter som driftes 24 × 7 kan oppleve å miste data eller rett og slett gå i stykker dersom strømmen plutselig forsvinner etter et lynnedslag. Å ha en UPS for å beskytte disse enhetene er derfor avgjørende. Det for å hindre at et strømbrudd eller ustabil nettspenning utgjør et problem.

Det er minst like viktig å kunne ha kontroll på hele prosessen med overvåkning samt styring, enten lokalt eller fjernbetjent, ved å benytte seg av en PDU (Power Distribution Unit). Hvilken type og teknologi avhenger av applikasjonen og ikke minst hvilken grad av funksjonalitet man ønsker.

Selv om det ikke virker kritisk, anbefales også mindre UPS’er for beskyttelse av stasjonære PC-er. Som kjører viktige forretningsfunksjoner som sikkerhetsprogramvare, kredittkort behandling, finansielle applikasjoner eller andre systemer. Der nedetid på grunn av maskinvareskade fra en overspenning kan forårsake økonomiske tap, eller hindre kritisk forretningsprosesser fra å kjøre.

For mer informasjon om UPS-enheter og hvilke PDU som er tilgjengelig: